Informatii utile

Cum și de ce să protejăm mediul prin biodiversitate

Conservarea biodiversităţii reprezintă, în perioada actuală, una dintre problemele importante la nivel internaţional, din cauza intensificării impactului uman asupra biosferei. În acest context, menţinerea biodiversităţii este necesară, nu numai pentru asigurarea vieţii în prezent, dar şi pentru generaţiile viitoare. Îngrijirea mediului înconjurător, implică din partea omului desfăşurarea unor acţiuni practice.

Prin montarea de cuiburi și hrănitori pentru păsări si liliac poți participa activ la conservarea și protejarea biodiversității. Răsplata oferită de natură este posibilitatea de a le observarea chiar în grădina ta.

Din cauza pierderii habitatelor naturale păsările își găsesc din ce în ce mai greu locuri de cuibărit, de hrană și adăpost.

Pentru foarte multe specii de păsări, grădinile și parcurile pot să fie singurul refugiu din calea expansiunii omului în ecosistemele naturale. Dar chiar și așa, ele găsesc cu greu arbori bătrâni, scorburoși care să le ofere loc de adăpost și cuibărit.

Se confectioneaza si se instaleaza in diferite locuri cuiburi si hranitori artificiali care sa ofere conditii apropiate celor naturale, confectionate din lemn natural si sa aibe dimensiun ile orificiilor de acces precum si dimensiunile cavitatii interioare in conformitate cu dimensiunile recomandate de ornitologi .

Speciile care rămân în permanență la noi în țară (sedentare) găsesc cu greu hrană în sezonul rece, iar în cazuri extreme pot chiar să moară dacă nu găsesc hrană în timp util. Având în vedere aceste aspecte, ne-am gândit să punem la dispoziția dvs. cuiburi și hrănitori special concepute în funcție de nevoile ecologice ale păsărilor sălbatice. Păsările si liliecii pot aduce valoare grădinii tale prin cântec, culoare și voiciune și de asemenea, te pot răsplăti prin utilitatea lor de a consuma insecte și rozătoare (care pot deveni uneori dăunătoare). Prin insasi existenta lor aduc un mare aport mentinerii echilibrului ecologic prin simplul fapt ca se hranesc cu insecte daunatoare pomilor fructiferi din livezi sau arborilor din paduri sau parcuri, fapt pentru care se mai numesc si insectivore.

Liliecii sunt animale sălbatice. Iar animalele sălbatice preferă, evident, sălbăticia, condițiile naturale: apa curată, pădurile neatinse, dar și peșterile neiluminate, nefrecventate de turiști. Cu alte cuvinte, liliecii preferă lucrurile așa cum le-a creat natura. Dar omul, folosind foarte multe resurse în calea sa spre dezvoltare, a modificat semnificativ natura, a distrus habitate naturale, a fragmentat păduri, a poluat râuri și lacuri, a mutat munții din locul lor obișnuit, și nu în ultimul rând a iluminat peșterile unde liliacului ii place. Cele mai afectate specii care folosesc clădirile ca adăpost si pe care i-am putut ajuta sunt liliecii cu potcoavă, liliacul comun, liliacul urecheat gri și liliacul de iaz.

Pentru combaterea insectelor daunatoare in agricultura oamenii folosesc produse chimice: HCH, DDT, Decis, Karate, Fastac, Supersect daunatoare si nocive omului, intra in panza freatica si o contamineaza. In acest scop venim in ajutor cu casute pentru buburuze.

Aceste casute si hranitoare sunt prelucrate dintr-un lemn natural care vine in beneficiul omului si naturii. Impiedica taierile ilegale de padure unde viata salbatica are habitatul, se folosesc doar copacii batrani sau bolnavi(se face o curatire a padurilor), iar cei care exploateaza au obligatia de a replanta cu puieti acel loc, dand astfel nastere la o noua padure tanara.

Omul trebuie să respecte şi să ocrotească mediul în care trăieşte, deoarece acesta îi oferă toate condiţiile de care are nevoie pentru a trăi. Sa fie o datorie morala a noastra a tuturor .

„A înţelege natura înseamnă a înţelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii atât de ameninţată azi, înseamnă a contribui la fericirea omenirii” afirma Eugen Pora. Natura constituie o expresie complexă a frumuseţii şi bogăţiei în care ne naştem, trăim şi muncim şi de aceea copiii trebuie să o cunoască, să o iubească şi s-o îngrijească încă din primii ani de viaţă.